‘Ik zeg het je eerlijk, man’

Beste ‘ik zeg het je eerlijk man’- man,

Ik hoop dat het aantal likes op je klaagzang je het gevoel van eigenwaarde heeft gegeven waar je zo nadrukkelijk naar op zoek bent. Ik hoop dat je steun en genoegdoening haalt uit alle begripvolle reacties op je zelfingenomen slachtofferschap. Ik hoop dat je deze tekst onder ogen krijgt. En bovenal hoop ik dat je ooit het inzicht bereikt om te concluderen dat je acties van afgelopen dagen het bewijs zijn voor het échte probleem in Nederland; mensen zoals jij. Wat ik waardeer, is je eerlijkheid. Sta mij toe hetzelfde te doen.

Zelden heb ik zo genoten als van de video waarin een échte strijder des Vaderlands de lange lat over je bestaan heen jast. Ik denk, gezien de reacties op internet, dat er héél veel mensen zijn die er net zo over denken. De mensen die daadwerkelijk het volk vormen, in plaats van mensen die net zo lang zuigen, irriteren, dreigen, verdraaien en manipuleren tot de arm van de wet ze bij de strot pakt en op hun plek zet. Mensen zoals jij. Mensen die stompzinnige dingen roepen als ‘dit is mijn land niet meer’ en ‘onze rechten worden afgepakt.’ Die verwijzen naar rechten en grondwetten, zonder enig oog te hebben voor plichten en verantwoordelijkheden. Die hun identiteit halen uit gebakken lucht in de vorm van video’s, afbeeldingen en Telegram-groepen, omdat er verder niks is om waarde aan te ontleden.

Ik heb meelij met je. Niet vanwege het feit dat je klappen kreeg – en terecht – of vanwege je kortzichtigheid – blind als een vleermuis ben je. Niet vanwege je ‘gebroken vinger’ – leg dan je telefoon weg en stuur met links – of omdat je de weg niet weet in je eigen stad – zet de volgende keer de TomTom even uit. Niet omdat je ouders zich waarschijnlijk de ogen uit hun kop schamen, omdat hun nageslacht in pakweg twee minuten zijn toekomst vergalt – succes met je eerste sollicitatie kerel! En zeker niet vanwege die waterige, rooie oogjes van geveinsde pijn en verdriet – het enige wat rood zou moeten zijn, is je kop van schaamte.

Ik heb meelij met je omdat je niet ziet hoeveel rechten en privileges je nog hebt. Je praat over de overheid als een boosaardige entiteit die je in de weg staat. Heb je dan geen diploma? Heb je dan geen jaren aan onderwijs gehad? Heb je dan geen stemrecht? Heb je dan geen aanspraak op een cradle-to-grave verzorgingsstaat? Heb je dan geen ziektekosten gemaakt voor je 18e verjaardag? Maak je dan geen gebruik van wegen, stoepen, winkels, gebouwen en infrastructuur om de dag door te komen? Heb je dan geen vrije toegang tot internet? Heb je dan geen vrijheid van meningsuiting?

Heb je dan verdomme niet door hoe goed je het hebt?!

Wil je weten hoe het is om niet vrij te zijn? Wil je weten hoe een beperking van je rechten voelt? Wil je zien hoe het is als je hele leven voor je ogen verandert in iets wat je niet herkent? Laat mij een tipje van de sluier oplichten en wacht rustig af.

Wacht af tot een dokter je vertelt dat je voor altijd ziek zult zijn. Wacht af tot een specialist je zegt dat de gedachten die je hoofd doen trillen nooit meer weg gaan, nooit. Wacht maar af tot een casemanager je vertelt dat je maar drie dagen mag werken. Wacht maar af tot je naast je zoon of dochter staat, die niks anders wil dan jouw liefde voelen, maar jij dit niet kunt bieden omdat je lichamelijk niet in staat bent hem of haar op te pakken. Wacht maar af tot je afhankelijk bent van anderen om te vertellen dat het goed komt, dat de zon weer gaat schijnen, als je zelf niets dan wolken ziet. Wacht maar af tot je met bloed, zweet en tranen een zaak hebt opgebouwd die vervolgens wordt leeg geroofd door iets wat op de schaal van Darwin drie stappen achter loopt. Wacht maar af tot je afscheid moet nemen van je dromen, omdat je realiteit het najagen ervan niet toestaat.  Wacht maar af tot je ziet, voelt, proeft en hoort hoe een echte beperking van je ‘rechten’ in zijn werk gaat.

En als je dan lang genoeg hebt gewacht, als je voor je gevoel huid en haar hebt opgegeven aan iets waar je niet voor hebt gekozen, dan zul ook jij het licht zien. Het licht dat je doet inzien dat je nooit echte verantwoordelijkheid hebt genomen voor je eigen leven, doet inzien dat je meer rechten hebt dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Ook jij zal het licht zien dat je alleen kunt herkennen, als je in het donker hebt geleefd.

Als je op dat punt komt, en dit zeg ik je eerlijk man, dan zal het volk luisteren en je het begrip geven waar je zo naar smacht.

Maar tot die tijd is iedere wapenstok die je krijgt er één te weinig en is de enige die in het zonnetje mag komen staan, de agent die je het licht uit je ogen sloeg.

Ik zeg het je eerlijk man… Jij verdient geen land als Nederland, omdat je gekozen kortzichtigheid verbloemt als blindheid.

En pas als je dát inziet, zul je de wereld zien zoals de meesten van ons: een speeltuin met hier en daar een paar regels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: